Ranjana Zwijnenberg verteld de waarheid

DE WAARHEID IS HARD WE WILL BE VICTORIOUS KLOKKENLUIDERS!!!
WE WILL BE VICTORIOUS KLOKKENLUIDERS!!!

woensdag 13 september 2017

Miljoenenfraude bij abortusklinieken

Miljoenenfraude bij abortusklinieken

Nederland
beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De abortusklinieken van Casa hebben jarenlang gefraudeerd met declaraties. Ze rekenden een extra bedrag voor het geven van narcose, terwijl ze daarop geen recht hadden. Daardoor hebben deze abortusklinieken bijna zes miljoen euro te veel subsidie gekregen van het Rijk. Ook werden behandelingen dubbel gedeclareerd.
Den Haag
Dat blijkt uit de declaraties van de klinieken, opgevraagd door het Nederlands Dagblad. De krant onderzocht in de afgelopen maanden de declaraties van alle Nederlandse abortusklinieken in de periode 2000-2014. In Nederland worden abortussen volledig betaald van overheidssubsidie.
Casa heeft jarenlang de kosten van de zwaarste vormen van narcose gedeclareerd bij het Zorginstituut, toen nog het College voor Zorgverzekeringen. Maar volgens een intern protocol, in handen van deze krant, wilde Casa patiënten bewust niet zo ver in slaap brengen. In plaats van diepe sedatie en algehele narcose, gaven verpleegkundigen de vrouwen een lichter roesje. Door toch de zwaardere narcose te declareren, kreeg Casa bij ongeveer 52.000 abortussen gemiddeld honderd euro extra per behandeling.

al eerder

Bovendien voldeed Casa niet aan de voorwaarden om diepe sedatie en narcose te mogen toedienen. In dat geval zou er naast een verpleegkundige ook een anesthesioloog bij de behandeling moeten zijn.
Dinsdagavond meldde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer dat Casa Nederland en dochteronderneming Casa Medical failliet zijn. Volgens de bewindsvrouw gaat haar ministerie geld terug­eisen van de abortusklinieken, omdat er ‘onrechtmatigheden’ zijn gevonden. Bij Casa Medical heeft het ministerie eerder al geld teruggeëist. Daar zijn behandelingen dubbel gedeclareerd. Zo werden echo’s en soatesten zowel bij de opdrachtgever als bij de zorgverzekeraar in rekening gebracht. Curator Marc Udink, verantwoordelijk voor de afhandeling van de schulden van Casa, bevestigt dat het hier om miljoenen euro’s gaat.
Dinsdagavond stelde hij nog niets te weten over de nieuwe terugvordering bij de abortusklinieken die Schippers in haar brief aankondigt.
De praktijk bij Casa is overigens niet veranderd. De klinieken, die goed zijn voor de helft van het aantal abortussen in Nederland, werkt nog steeds zonder anesthesiologen. Ook declareert Casa de extra honderd euro per behandeling. Sinds 2014 is dat legaal, omdat de subsidieregels toen veranderd zijn. De regel dat een anesthesioloog aanwezig is bij diepe sedatie en algehele narcose is om onduidelijke redenen geschrapt.

wrevel

Met deze werkwijze wekken de zeven klinieken van Casa wrevel bij vrijwel alle andere abortusklinieken in Nederland. Behandelingen onder sedatie en narcose worden daar uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van een anesthesioloog.
Dat is zoals de richtlijnen het voorschrijven, zeggen de bestuurders van die andere klinieken. Dat deze medisch specialist per uur al gauw honderd euro duurder is dan een verpleegkundige, zorgt voor een oneerlijke verdeling van het subsidiegeld, menen zij.
De geluiden over fraude met subsidie en declaraties zijn niet nieuw. Al in 2013 en 2015 kwamen er meldingen binnen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid. Naar eigen zeggen kregen de klagers nooit reactie.
Een woordvoerder van de NZa laat weten niet te willen ingaan op de kwestie, omdat dit tot ‘publieke veroordeling’ zou leiden. Ron Leenders, bestuurder van Casa Nederland, zegt in een reactie dat het gaat om een ‘interpretatieverschil’ en dat de declaraties wel juist zijn.
 
Zie ook: "Wat ging er mis bij de abortusklinieken"
 
1 Emmakliniek Enschede
2 CSGNN Groningen
3 Stimezo Zwolle
4 Mildredhuis Arnhem
5 Vrelinghuis Utrecht
6 Abortuskliniek Almere
7 Rutgershuis Eindhoven
8 Beahuis Bloemenhove
9 Casa Houten
10 Casa Amsterdam
11 Casa Rotterdam
12 Casa Goes
13 Casa Maastricht
14 Casa Leiden
15 Casa Den Haag

Links